Isbrytaren Oden 2008-09-01, c:a N87.2 W10.8

Vackert väder i Arktis.

Vacker väder i Arktis.

De senaste dagarna har vi haft högtryckspräglat väder, först med mulet och svag vind och sedan igår sprack det plötsligt upp. Sedan dess har det varit omväxlande klart väder och dimma; dimman åker omkring i stora bankar och man ser på horisonten då en är på gång. Sikten går på fem minuter från obegränsad till mindre än 100 meter. I morse var det klart och soligt och det var -12 grader kallt – nytt rekord för den här resan. Men som vanligt så känns det mycket kallare med minus 3 och dimma.

Luften runt oss kommer nu från andra sidan Arktis och har varit över packisen mycket lång tid. Den är extremt ren; nästan inga partiklar alls (i går kväll c:a 10-15 per kubikcentimeter; i centrala Stockholm i rusningstrafik kan det vara 10000-100000!). Eftersom dimdroppar bildas på små partiklar blir det svårt för dimman att bildas i så ren luft. Ett tecken på det är att när man går blir det ingen ”andedräkt” fastän det är kallare än minus tio grader. En av våra forskare gjorde ett experiment igår; han kokade tevatten och tog ut koppen och ställde på relingen. Det rök nästan inte alls om det heta vattnet. Men då han tände en cigarettändare över koppen (tillförde partiklar) började det plötsligt ånga för fullt! En annan effekt av detta är att det bildas ”skägg” av seg frost på alla instrument. Denna kommer direkt från vattenånga utan att gå över vätskefasen.

Vi har jobbat hårt hela dagen med att ta ner vårt is-camp; detta är sista dagen innan vi påbörjar hemresan. Om ungefär 4 timmar kommer vi att lätta ankar. Och precis som jag skriver detta får vi isbjörnslarm. Kanske 500 meter akter om Oden dyker två objudna gäster upp; en hona och en unge. Det är tredje gången vi får celebert men oönskat besök. Men de förra var över två veckor sedan.

/Michael Tjernström, forskningsledare, ASCOS

Leave a comment